dissabte, 9 de gener del 2010

QUAN ANAR D’ETIQUETA T’OBRE LES PORTES DE LA PRESÓ

Anar d’etiqueta obre moltes portes, i així ho devien tenir clar els quatre membres de Greenpeace que van col·lar-se el 17 de desembre passat en la recepció oficial que la Reina de Dinamarca oferia als Caps d'Estat durant la Cimera del Clima de Copenhaguen. El que segur que no s'imaginaven era qque serien tractats com a terroristes i allotjats a la presó danesa de Vestre Faengsel i, és a dir, ben aïllats.

Els únics actes terroristes que van cometre,  van ser els de desplegar unes pancartes. Si tot el terrorisme és com aquest, valdria la pena que els governs invertissin diners en fer tallers per a elaborar pancartes, ja que el mal gust i les faltes d'ortografia potser sí que podrien arribar a ser condemnables.

Aquest fet potser hauria d'estar premiat, ja que van demostrar que els controls de seguretat no funcionen. També es demostrava que qui havia de vetllar per la seguretat va actuar a partir de prejudicis, deixant-se enlluernar per les aparences.

Els de Greenpeace volien deixar-se sentir, recordar als polítics la seva responsabilitat respecte el clima, i per això van desplegar unes pancartes on es deia: " Els polítics parlen, els líders actuen"

Se'ls va acusar de suplantar de personalitat. Estaria per veure qui la suplanta a qui, cal recordar quan José Mª Aznar va suplantar la personalitat de bona part del país, com a mínim de la gent que sortia als carrers en les diverses manifestacions, perquè el trio de les Açores no la liés a l'Irak.

Possiblement els de Greenpeace representen més la voluntat de la ciutadania, al marge de si et cauen més bé o menys, que no pas alguns polítics.

En tot aquest afer no m'acaba de quadrar la contundència de l'actuació del govern danès.

I paral•lelament recordo que el passat 25 de desembre es feia pública a Pekín la sentència d'11 anys de presó per a Liu Xiaobo, escriptor i activista xinès en favor dels drets civils, que va ser condemnat amb el càrrec d'incitar a la subversió del poder d'Estat.

No sé si aquesta condemna desproporcionada es deu a la manera de funcionar per Copenhaguen, o bé és que els xinesos no només van influir en els resultats finals de la cimera a nivell de clima. Podria ser que també decidissin que a nivell dels drets humans dels activistes imputats, calia fer les coses a la xinesa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.